21 gramm

Alejandro González Iñárritu mexikói filmrendező a négy Oscar-díja mellé több mint száz díjat zsebelt be. 2003-ban készült a 21 gramm című filmdrámája. A filmben három szerencsétlen ember kacskaringós sorsát járhatjuk be, s megtudhatjuk, hogy létezik egy 19. századi legenda a lélek súlyáról, ami épp 21 gramm.

Egy könnyed kutakodás után ráleltem a mendemonda forrására, mely éppen 20. század elején született. Dr. Duncan MacDougall amerikai orvos hipotézise szerint az emberi léleknek súlya van. Ennek bizonyítására hat haldokló embert vizsgált meg oly módon, hogy haláluk előtt és haláluk után közvetlenül egy rendkívül pontos ipari mérleggel megmérte testsúlyukat. Igazából csak egy volt közülük olyan, aki a halál beállta után 21,3 grammot veszített a súlyából. De ez az egy eset elegendő volt a dokinak ahhoz, hogy az American Medicine magazinban publikálja a „kísérlet” eredményét. Az eset a „szelektív jelentés” kategóriában vált ismertté, amikor az empirikus kutatásban nem a valós, hanem a várt eredményt tekintik hitelesnek.

Szóval tény az, hogy a kevés számú mérésből csak egyetlen egy eset mutatott eredményt, és a kísérletet soha többé nem ismételték meg, mégis a köztudatban elterjedt a lélek súlyának 21 grammos elmélete.

Természetesen a tudományos társaságok elhatárolódtak ettől a fikciótól és az orvost szimplán bolondnak titulálták. De ahogy Einstein mondta: 

„A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.”

 A tények a butasággal szemben nem sokat értek. Apropó, Einstein. A szintén városi legenda szerint megbukott fizikából. Na ebből se igaz egy betű se. Az emberek hajlamosak minden marhaságot elhinni, ha sokszor találkoznak velük. Ugye?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon