A szülinapos Teddy mackó

Az a helyzet, hogy kiskoromban nem macis voltam, hanem cicás. Hm... már akkor is inkább a cicákra buktam... Igazából a plüssmackó-korszak kimaradt, viszont a maciszeretet az óvodás korban megismert Micimackóval azért bekúszott az életembe.

Érdekes, hogy micsoda kettősség ez. Van ugye az aranyos, édes, ölelni való plüssmackó, míg a valóságos medvék nem éppen barátságosak az emberrel. A sör nem alkohol, a medve nem játék ö... a többit inkább hagyjuk.
A mackó világőrület valamikor az 1900-as évek elején éledezett Angliában, amikor Margarete Steiff műhelyében elkészült az első plüssmaci, melynek munkaneve az 55PB volt. Ugyanekkor Amerikában a Washington Post-ban megjelent egy Roozevelt elnökről készült karikatúra, melyen egy vadászaton épp visszautasít egy fához kikötözött kis fekete medvét. Ezt a Clifford K. Berryman által készült rajzot meglovagolva Morris Michtom vállalkozó elkészíttette Teddy’s bear-t, vagyis Teddy mackóját, melyet dekorációnak használt boltja kirakatában. Ám rövid idő múlva kiderült, hogy a kedves kis mackó sokkal kelendőbb, mint a többi áru, ezért teljesen átállt a mackók gyártására és piszkosul meggazdagodott.
De Steiff sem járt rosszul. Eleinte a mackók nem kellettek senkinek, ám egy amerikai befektető látott benne fantáziát. Felvásárolta az összeset, majd még rendelt néhány ezer darabot. Óriási siker lett Amerikában.

A húszas évekre elszabadult a mackó bolondéria. Számtalan mackógyár épült Amerikában és az öreg kontinensen, s minden maci megtalálta a gazdáját. Amerikában Seymour Eaton írt gyermekkönyveket Teddy mackó kalandjairól, Európában pedig A. A. Milne vitte sikerre a kisfia macijával és annak barátaival történt kalandos meséket. A híres Micimackó a Farnell gyárból került ki 1921-ben, s végigkísérte a híres író fiának életét.
A macik ezek után „befutott” sztárokká váltak. Könyv, rajz- és bábfilm, színházi előadások, filmek. Balu, Macilaci, Füles mackó, TV maci, Dörmögő Dömötör, Vackor, Medvetestvér, Gumimacik, Topi maci, Kung-Fu panda, Paddington és legújabb kedvencem, aki háromszor hét percig is képes a képernyő elé szegezni: Grizzy és a lemmingek. 
De természetesen nem létezhetünk saját maci nélkül. Itt van nekünk Champagne von Braun, aki -nevéből adódóan- kedveli a buborékos, alkoholos italt. Néha bizony el is fárad tőle.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon