A Tutanhamon sír

A fiatal Howard Carter eredetileg grafikusként érkezett meg Egyiptomba, hogy ott a kor híres régésze Flinders Petrie professzor mellett feliratokat másoljon.
A kiváló tanítómester mellett szép lassan kitanulta a régészet apróbb fogásait is. Szinte kopóként kutatta fel a még hiányzó királysírokat, s szorgalmát az egyiptomi hatóságok is jutalmazták, Ő lett az egyiptomi műemlékek régészeti főfelügyelője.

Mikor e megbízatása véget ért, elszegődött Lord Carnarvon, a nagyon gazdag műgyűjtő szolgálatába ásatásvezetőnek. Már több mint tíz esztendeje dolgozott a Lord-nak, ám az utolsó pár év nem hozott sikereket. Howard Carter tudta, hogy kell lennie a királyok völgyében még egy sírnak, de sehogy sem akadt megfelelő nyomra.
Már 1917-et mutatott a naptár, amikor egy engedélyezett ásatási terület megtisztításába fogtak bele. Semmit sem találtak, s az idő homokja lassan pergett. Megbízója kételkedett a sikerben, s már-már az anyagi források befagyasztását helyezte kilátásba, amikor egy jelentéktelen épület elbontott alapja alatt 16 lépcsőfokra bukkantak. 1922. november 4-én jegyezték fel az eseményt. A törmeléket eltávolítva egy lepecsételt ajtóhoz jutottak, melyen Tutanhamon kartusa, vagyis neve állt.
Azonnal értesítették Lord Carnarvont, aki húsz nap múlva meg is érkezett, s felnyithatták azt a sírt, amely világhírűvé tette a felfedezők és az amúgy teljesen jelentéktelen fáraó nevét.
Tutanhamon (Tutankhamon, Nebheperuré) nagy valószínűséggel időszámításunk előtt 1341 körül született, s mindössze 19 évig élt. A modern kor vizsgálatai súlyos genetikai -ebből fakadóan- testi torzulások nyomát mutatták ki. Azokban az időkben az egyiptomi uralkodóosztály soraiban gyakoriak voltak a különféle abnormális állapotok, hiszen egymás testvéreit, közeli rokonait választották házastársnak. Tutanhamon is Anheszenamon-t, saját lánytestvérét választotta feleségnek, így aztán nem csoda, hogy frigyük „gyümölcsei” is mind életképtelenek voltak.
A legfrissebb vizsgálatok szerint Tutanhamon halálát csonttörésből eredő üszkösödés és malária okozta, de mint kimutatták: alapvetően sok a normálistól eltérő egészségügyi értéket mutatott. Vagyis: egy genetikai hulladék volt szegény.
A sír igazi kuriózumnak számít az ókori Egyiptom kutatásában, hiszen majdnem érintetlenül találták. Hihetetlen mennyiségű értékes tárgy került a Kairói Múzeum vitrinjeibe, meg valószínűleg ugyanannyi magángyűjteményekbe. A kincsek közül a legismertebb a halotti aranymaszk, melyről legutóbb az a megállapítás született, hogy tulajdonképp egy női maszk, s így nem valószínű, hogy Tutanhamonnak szánták. Általános az a nézet is, hogy a balzsamozás is egy kissé kapkodósra sikerült, így a test komolyan sérült.
Személyes közbevetés: Néhány éven át lelkes amatőrként foglalkoztam Ehnaton fáraó és családja történetével. Nekem már akkor is gyanús volt a „fiú”, vagyis Tutanhamon, mert Nofertiti korából származó feliratok csak hat leány gyermekről tesznek említést, fiúról nem. Ebből arra következtetek, hogy esetleg Tutanhamon afféle hermafrodita lehetett, vagyis inkább lány, mint fiú. Ráadásul a sír kialakítása is inkább „lányos”, vagyis azt gondolom, eredetileg egy uralkodónőnek készült. De biztos akad olyan, aki ezt cáfolná, és olyan is, aki a cáfolatot cáfolná.

Tulajdonképp megállapítható: csaknem 3300 év elteltével semmiben nem lehetünk biztosak, mert gyakran egymásnak gyökeresen ellentmondó információk bukkannak fel.
Ami viszont tény, hogy a sír feltárását Howard Carter és csapata igyekezett a legszakszerűbben végezni, melyet három kötetes jegyzőkönyvben rögzítettek. Ebből kiderül, hogy a 62-es számot viselő sírhelyből a nyolc évig tartó feltárás során 3500 lelet került elő. A feltárás minden mozzanatáról Harry Burton fotográfus készített felvételeket, így ezek alapján betekintést nyerhetünk arról, hogy micsoda gazdag leletanyaggal nézett szembe Howard Carter és csapata.

Néhány éve Nicholas Reeves brit régészt azért hívta az egyiptomi műemlékvédelmi múzeum Egyiptomba, hogy találja meg Nofertiti, a szépséges királynő sírját. Kutatása arra utalt, hogy Tutanhamon sírjából további sírkamrák nyílnak, melyeket gondosan befalaztak. Reeves úgy gondolja, hogy Nofertiti sírját azok a titkos kamrák valamelyike rejti.

Idén ezen a nyomon indult el Mamdouh Eldamaty egyiptomi régészcsapata is. Egy földradarral annyit sikerült megállapítaniuk, hogy Tutanhamon sírja közelében egy tíz méter hosszú folyosó található a sírral megegyező mélységben. Aztán jött a vuhani szörnyeteg és felfüggesztette a további vizsgálatokat. A szépséges Nofertiti békében aludhatja tovább örök álmát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon