Free as a bird

1995. november 20-án, az angliai rádiók lejátszottak egy addig ismeretlen Beatles számot, melynek címe: Free as a bird.

Van néhány igazán érdekes dolog a dal körül. A számot John Lennon komponálta a Beatles felbomlása után 25 évvel, vagyis 1977-ben. E különös, nem Beatles-es hangzásvilág csupán egy próba volt. Egy mono magnókazettára rögzítette, aztán nem is foglalkozott vele többé. 15 év múlva lelőtte egy komplett idióta.
Aztán eltelt néhány évtized, s a Beatles fiúkból Beatles bácsik lettek. Szerettek volna összeállítani egy utolsó, ismeretlen, vagy alig ismert Beatles számokból összeállított albumot, a rajongóknak. Felkeresték Lennon özvegyét, akit annak idején sokan felelőssé tettek a zenekar szétrobbantása miatt. Talán egy picit igazak is lehettek a hírek, mert a még élő Beatles tagok csak nehezen szánták rá magukat, hogy Yoko Onoval találkozzanak. De végül létrejött a vártán kedvezőbben alakuló kapcsolatfelvétel, s a fentebbi ismeretlen Lennon szám mellé még további négy dal házi demóját adta át az özvegy.

Ám ahhoz, hogy a házilag készült felvételek alkalmasak legyenek az Anthology lemezen való megjelenésre, fel kellett turbózni. Paul McCartney , George Harrison és Ringo Starr a stúdióban alkották meg a Free as a bird végleges verzióját. Egyöntetű véleményük volt, hogy ennél nehezebb munkafolyamat nem igen akadt a teljes munkásságuk alatt. Egyrészt érzelmileg nehezen viselték, hogy egy társuk dalát rögzítik úgy, hogy ő már csak lelkileg lehet jelen. Másrészt a szakmai becsület felelőssége is terhet rótt rájuk, hiszen egy Beatles lemezre készült a munka.

Úgy hiszem, hogy aggodalmuk, félelmük alaptalan volt, mert méltó emléket állítottak barátjuknak és nem érte szégyenfolt a Beatles nevet. A listákon is remekül szerepelt, hiszen Angliában a második, Amerikában pedig a hatodik helyet foglalta el. Az 1997-es zenei gálán pedig elnyerte a legjobb pop előadás Grammy-díját.

Készült hozzá egy különleges videoklip is, melyet Vincent Joliet álmodott meg Joe Pytka rendezővel. E különös filmben számtalan utalást, jelet rejtettek el, melyek minden egyes eleme a Beatles zenekar tagjaihoz vagy az általuk alkotott örökbecsű dalokhoz kötődnek.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon