Swift és Twain

Milyen érdekes, hogy ma két olyan írónak is a születésnapja van, akiket szeretek, akik világhíresek, s akik a nyilas jegyben születtek.

Az egyikük 1667. november 30-án született. A sokáig dr Shit álnéven írogató különösen udvariatlan, idegesítően pofátlan, a szexualitás kérdését szabadon kezelő, különc, akinek legismertebb művei „Gulliver utazásai”összefoglaló cím alatt jelentek meg. Jonathan Swift az ír szatirikus írók egyik gyöngyszeme, igaz, most más ír ironikus gyöngyszem nem is jut eszembe.

Dublinban született, de gyermekként sem volt átlagos élete. Tanulni utált, bizonyítványait is csak kegyelemből kapta meg. Ám a sors mégis úgy hozta, hogy az anglikán egyház magas rangú papja lett, miközben titkárként is működött hébe-hóba és a politikai életben is fontoskodott. Felesége mellett hosszú éveken át hűséges szeretőt tartott ám mindezek mellett az írói hivatást tartotta élete legfontosabb ügyének.

Tekintélyes életművet írt össze, de aktív éveit megkeserítették betegségei. Végül felesége és szeretője halála után teljes depresszióba süllyedt, melynek fizikai tünetei komoly szenvedéseket okoztak. Utolsó hónapjait rohamosan hanyatló szellemi állapot és daganatos szembetegség súlyosbította. 77 esztendősen búcsúzott el e földi világtól.

Aki esetleg még nem olvasta a híres művet, melyben Gulliver elutazik Liliputba és Brobdingnagba, az itt belefoghat!

Másik kedvencem egy kicsit később látta meg a napvilágot az újvilágban.


„Ha felismerjük végre, hogy rajtunk kívül minden ember őrült, egycsapásra világossá válik előttünk az összes rejtély.”


Samuel Langhorne Clemens egy előkelő, ámde rettenetesen elszegényedett, ír-angol felmenőkkel rendelkező családba született 1835. november 30-án. Amikor 13 éves lett, dolgoznia kellett. Egy vidéki kis újságnál kezdett, ami véletlenül a testvérbátyáé volt. Itt jelentek meg első írásai is. Az újságírás mellett a folyami gőzösök vezetését is kitanulta, sikeres vizsgái után ebben a munkakörben is dolgozott. Írói álnevét is innen kölcsönözte, hiszen a „mark two” a folyami gőzösök mélységmérőjének egyik jelzése volt. Ez mutatta a minimális vízszintet a hajók továbbhaladásához. Közben a testvérével katonáskodott egy kicsit az amerikai polgárháborúban, majd aranyásónak állt, ám az írást sem hanyagolta.

1865-ben lett népszerű, amikor megjelent a Jim Smiley and His Jumping Frogcímű regénye. Ettől a pillanattól kezdve gyakorlatilag az írásból élt.

Ő volt az első a világon, aki regényét írógépen írta, mely masina a Remingtongyárban készült. A regény és annak folytatása, illetve az írógép általa lett világhíres. Tom Sawyer kalandjai, Huckleberry Finn kalandjai és az Élet a Mississippin című regényei nem csak az amerikai, hanem az öreg kontinensen is ismertté tették a nevét. Mark Twain igazi világhírességként fejezte be földi útját, akit mindenki tisztelt, szeretett.

Egy későbbi -szintén világhírű-, amerikai kollégája így nyilatkozott Róla:


„Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finnből… Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót.”Hemigway


Bár minden művét nem olvastam, de a Tom Sawyer kalandjai, Huckleberry Finn kalandjai, Egy jenki Arthur király udvarában, Koldus és királyfi, Puddingfejű Wilson és az Ádám és Éva naplója című könyvei örökre belopták magukat a szívembe.

Akinek valamiért kimaradt néhány jelentősebb regénye, itt elolvashatja!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon