A betlehemi csillag - együttállás

          Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehem városában, három bölcs érkezett, akik a zsidók újszülött királyát keresték. Elmondásuk szerint Jézus születését egy csillag jósolta meg nekik, s útjukat is az égi fény vezette.

          Bármilyen furcsa, de e különös mesébe valódi csillagászati adatokat is beleszőttek. Abban az időben is olyan fejlett volt már a csillagászat tudománya, hogy minden fontos égi jelenségről pontos feljegyzés készült. Annyi bizonyos, hogy ezen időszakban nem érkezett egy aszteroida, üstökös sem, nem láthattak szupernóvát, viszont a Jupiter és a Szaturnusz többször megközelítették egymást. A két nagy uralkodó bolygó együttállását érzékelhették úgy, hogy egy új, rendkívül fényes csillag született. A Szaturnusz a zsidóság bolygója, a Jupiter pedig királyi égitest. A különleges együttállásuk, melyben a legfényesebbek voltak, kr.e. 7. évben történt a Halak csillagképben.

          Hogy miért is olyan érdekes ez? Mert idén, december 21-én, a téli napforduló éjszakáján a két uralkodó égitest újra találkozik, felizzik, s közelebb lesznek egymáshoz, mint valaha. A délnyugati horizont fölött egy kevéssel lesz látható. A Hold fénye sem zavar majd be, hiszen egészen fent lakozik majd az ég boltozatján, ráadásul erősen fogyó állapotban. Kihagyhatatlan élmény, hiszen legközelebb 2080-ban lesz ugyanígy.  

          Higgyük azt, hogy ez a varázslatos égi jelenség hírnöke egy szebb és jobb jövőnek. Lelkünkbe költöztessük vissza a régi, igazi karácsonyok valódi ünnepét, s míg a betlehemi csillagállásban gyönyörködünk, áradjon el bennünk a bizakodás érzete.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon