A Diótörő

 A Diótörő ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor Szentpéterváron. Az eredeti mesét E.T.A. Hoffmann írta, s a címe: A diótörő és az egérkirály volt. 

Az alapötlet, hogy ebből a műből egy csodálatos kiállítású, pazar balettelőadás szülessen a Cári Színházak főigazgatójától, Ivan Vszevolozsszkijtól származott. Ő bízta meg a francia származású eloroszosodott Marius Ivanovics Petipa balettművész koreográfust és Pjotr Iljics Csajkovszkij zeneszerzőt, hogy alkossanak maradandót. Hm... Szerintem sikerült. Bár Csajkovszkij eleinte nem akarta elvállalni, mert tartott tőle, hogy az ámulatra méltó látványvilág elhomályosítja az ő csodálatos zenéjét. Petipa azonban meggyőzte barátját, hogy ettől nem kell félnie, mert az előadás központja a zene és a tánc lesz. Ráadásul a koreográfus szinte taktusokra lebontva konzultált a zeneszerzővel, így szinte összeforrtak a művészi alkotásban.

Az előadás tényleg káprázatosra sikeredett, óriási volt a siker. Csajkovszkij ezzel a csodálatos zeneművével zárta színpadi alkotói korszakát, Petipa pedig öregbítette az orosz balett világhírnevét.

Azóta eltelt néhány évtized, de a Diótörő balett sikere töretlen. Eddig ebben a karácsony előtti időszakban a világon számtalan helyen műsorra tűzték. Ám most ezek a bemutatók is elmaradnak. ;( S ahogy elnézem, ez a pandémiás hisztériát még elhúzzák egy jó darabig.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon