Én 50 kiló, 1 éves bálnahányást kérek karácsonyra a Jézuskától

 Puding recept. Hozzávalók:
1 rész édesített mandula
1 rész rózsavíz
1 rész kenyérmorzsalék
kevéske főzőtejszín
1 tojás
cukor ízlés szerint

kevéske szerecsendió
1 rész csontvelő
1 rész ambergris

Hm... Ambergris? A többit értem, de ez az izé meg micsoda? No, majd mindjárt elmesélem.

Néhány századdal ezelőtt sem szeretett mindenki fürdeni. Főleg a francia és angol arisztokrácia gondolta úgy, hogy sokkal egyszerűbb, ha a keletkező testszagokat parfümmel nyomják el. Az illatanyagok hatásfokának fokozása végett a parfümök egyik fontos, ámde méregdrága alapanyagává vált a ambergris nevű anyag.

Kajába is tették meg illatosítottak is vele? Mi a csuda lehet ez?
Elárulom: ez a bálnahányás. Nem vicc, szó szerint az. Az ámbráscetek imádják a kis tintahalakat. De ezeknek a jószágoknak a csőszerű szája éles, mint a borotvapenge. A cetek sem szeretnék, ha a gyomrukat és a belüket összevagdosná a sok szájszerv, ezért kiválasztanak egy kocsonyás anyagot, ami körbeveszi, beburkolja a sok-sok tintahal csőrt. Ezt a néhány kilós masszát aztán időnként kiöklendezi a bálna, mert tovább zabálna. A roppant büdös és gusztustalanul fekete színű cucc aztán az óceán felszínén úszkál egy darabig. Úszkál és úszkál és lassan átalakul. A Napfény, a szél és a sós víz hatására afféle habkővé változik, melynek világos szürke vagy fehér a színe, illata különlegesen átható. S ami a legfontosabb: méregdrága.

Manapság kajába már nem rakják, viszont a mocskosul drága, minőségi parfümökbe igen. Természetesen van neki mesterségesen előállított verziója is, de azt bárki megveheti, így az nem különlegesség. Viszont az igazi, az originális bálnahányás, a szürke borostyán, az óceánok aranya vagyis annak ambrein nevű alkotóeleme az aranynál is drágább. A címben említett 50 kilós darabért kb. 400 millió Forintot kapnék. Abból már tudnék jótékonykodni is.

Ez a különös anyag a nemesebb parfümökbe keverve oxigén hatására erőteljesebbé és tartósabbá teszi az illatot. Ráadásul önmaga is rendelkezik egy alapillattal, ami a szerencsés szagolgatók szerint olyan tiszta illat, mint a természet összes frissessége. (Bár volt, aki hónalj szagnak érezte... Ha most beszagolok a pólóm alá...Hm...ambrein...)

Néhány hete egy thaiföldi halász bukkant egy csaknem 100 kilós bálnahányásra. 980 millió Forintnak megfelelő bahtot kapott érte, így ezután már nem kell dolgoznia, csak élvezni a vagyont.

Nem semmi, mi?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon