Vájkáljunk a szemétben



A műanyag hulladék még mindig komoly problémák forrása.

A Break Free From Plastic nevű nemzetközi szervezet idén is „megmérte”, hogy kik a bolygó legbűnösebb egyszer használatos műanyag szemetelői. A teljes listát nem írom le, de az első tízben olyan ismert nevek is vannak, akik Magyarországra is szállítanak. A Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé már évek óta vezetik a listát.

Természetesen nem arról van itt szó, hogy ezen vállalatok -egyéb bűneik mellett- közvetlenül „műanyagszennyeznék” a környezetet, hanem a gyártás és a csomagolás során még mindig olyan plasztik termékeket használnak, melyek nem újrahasznosíthatók. A szemetet közvetve ők adják, de a végső mozdulat a primitív emberé, aki lusta három lépést megtenni, hogy a kiürült flakont inkább a kukába dobja.

Nyilván egyszerűbb lenne a helyzet, ha ezen világcégek a mérhetetlen profitjukból új gyártás- és csomagolástechnikák kifejlesztésére költenének, így ha a bumburnyák „pógár” el is hajítja a kólásüveget, az -mondjuk- egy hét alatt lebomlana – mert ilyen is létezik már.

A zöld pártok gyakran arra buzdítják az embereket, hogy körültekintően és kritikusabban vásároljanak, szelektíven gyűjtsék a hulladékot, igyekezzenek azzal a gondolattal élni, hogy a Földet csak az unokáinktól kaptuk kölcsön. Ezek szép és nemes gondolatok egyes fejlettebb társadalmakban. De amíg a Föld lakosságának jelentős része tehetetlenül nyögi az agresszív világcégek nyomulását, amíg sok millió embernek kell nélkülöznie a tiszta ivóvizet, az alapvető élelmiszereket, addig a rövidtávú túlélési ösztönök felülírják a hosszútávú, előnyös elképzeléseket.

Persze mi magunk nem lehetünk tétlenek. S valóban át kell gondolnunk vásárlási szokásainkat. Mindig fel kell tennünk magunknak a kérdést: „Biztos, hogy erre most szükségem van?” „Biztos, hogy ebben a környezetszennyező csomagolásban kérem ezt a terméket, vagy inkább viszek magammal olyat, amit máskor is felhasználhatok?”
Ezek apróságok, s nyilván ellentétes a „rohadtgazdagvagyokésnemérdekelsemmi” alapgondolattal. Csakhogy a „rohadtgazdag”, ámde roppant buta ember nem gondol bele, hogy az unokája az általa megtermelt szemétbe fog belefulladni.

Szóval, ha veszünk például egy műanyag üdítősüveget, amiből kihörpintjük a lét, akkor ne a bokor alá dobjuk a palackot. Vagy hasznosítsuk másra, vagy vigyük el egy szelektív konténerbe. Magunkon is segítünk, nem csak a Föld nevű bolygón, ami az otthonunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon