Tiffany

 Aki egy eredeti Tiffany lámpát szeretne vásárolni, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen 15 ezer euró alatt nem lelni egyetlen példányt sem. 

Valamilyen okból kultuszfilmmé vált az Álom luxuskivitelben című 1961-es amerikai, romantikus film, melynek női főszerepét a csodálatos Audrey Hepburn alakította. A történetben gyakorta megemlítik Tiffany nevét, s egybekötik az eleganciával, gazdagsággal, jó ízléssel. A mű eredeti címe is utal rá: Reggeli Tiffanynál.

A végén, az a mosoly...


Na jó, de ki, vagy mi is volt ez a márkanév?

Louis Comfort Tiffany (1848.02.18.–1933.01.17.) New York egyik gazdag ékszerészcsaládjának leszármazottja. Eredetileg festőnek készült, s a kor népszerű művésze marad, ha nem ismerkedik meg az üveggel.

Fiatalon beutazta a világot, tanult, s a díszítőművészeti tanulmányai során jutott el a Heidt üveggyárba. Bosszantotta, hogy az üveget nem lehet árnyaltan színezni, s az egyszerű ólomüveg táblákon kívül nincs mód a színezett üveg felhasználására. Barátjával, John La Farge festővel kísérletezésbe fogtak, s végül Louis megtalálta a megoldást. Sikerült olyan üvegfestési eljárást kidolgozni, melynek végeredménye egy színekben pompázó, ragyogóan fényes üveg lett. Az 1880-as szabadalom után új probléma megoldásába kezdett. Miképp lehet a kis, színes üvegdarabokat úgy „összeragasztani”, hogy azokból dísztárgyakat lehessen megalkotni. Az addigi ólomragasztási technológia elavult volt, így végül ehhez is új ötlet kellett. Szintén Ő jött rá, hogy az üvegdarabok szélét rézzel vonják be, majd azokat cinkkel rögzítik egymáshoz. Így már csodálatos lámpaburákat is lehetett készíteni, melyek még ma is nagy népszerűségnek örvendenek.

Az igazi áttörés az 1900-as párizsi világkiállításon történt, amikor több, különleges üvegből készült tárggyal kápráztatták el az érdeklődőket. Innentől kezdve a „Tiffany Studios” ontotta magából a különféle termékeket, az ékszerektől a lámpaburákon át a díszüvegtáblákig. A szecesszió amúgy is előszeretettel használta az üveget, mint alapanyagot, s ez a korszak megteremtette az elegáns, művészi használati tárgyak korszakát. 

Ha manapság valaki úgy határoz, hogy otthonát vagy irodáját a szecesszió szellemében kívánja berendezni, akkor asztaláról nem hiányozhat a Tiffany lámpa színes ragyogása.    



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon