A római klotyó

 Seneca nevét -talán- sokan ismerik. Az első században élt és alkotott. Filozófus, író, tanító. Alapművei, gondolatai a későbbi korok gondolkodóit, íróit is megihlették. 49-ben lett Néró a későbbi római császár nevelője.

Egyik írásában döbbenten számol be egy germán gladiátor öngyilkosságáról. Az elkeseredett ember egy amfiteátrum latrinájába (vécéjébe) bújt és ott a xylospongium nevű eszközzel megölte magát. Elmeséli a részleteket is, amiből kiderül, hogy eredetileg pontosan mi célt is szolgált a fent nevezett eszköz.

Xylospongium, vagyis szó szerinti fordításban a botra tűzött szivacs. Remélem, hogy kedves kis olvasóm nem közvetlenül étkezés után böngészed soraimat, mert az eszköz magyarázata egy kissé gyomorfordító.


Az ókori Rómában csak kevesen engedhették meg maguknak, hogy házukban folyóvíz és önálló, zárt klozet (clausum) legyen. A kisebb és nagyobb „dolgaikat” küblibe vagy másként bilibe ürítették. Egy görög mondás szerint három kő elég a törléshez - nos, ez a módszer volt általános. Vagy a xylospongium.

Az akkori felfogás szerint a római polgárnak hetente kétszer illett felkeresnie a népszerű közfürdőket, ahol viszonylag olcsón és kényelmesen elvégezhették az alapos tisztálkodást. A fürdők mellé épültek a nyilvános latrinák, vagyis vécék, ahol az intimitás mellőzésével végezték el a nagyobb ügyeiket, miközben üzleti megbeszélést folytattak, vagy malac történetekkel szórakoztatták egymást. Dolguk végeztével kezükbe kapták a xylospongium-ot vagy másként tersorium-ot, ami egy sós ecetes vízzel töltött vödörben állt és azzal kitörölték a hátsójukat. Utána egy kis öblögetés a közös medencében, s ezzel készen is voltak.

Ha belegondolunk, hogy a nem túl finnyás római légiósok a kaszárnyákban is efféle eszközt használtak, akkor elcsodálkozhatunk azon, hogy a rómaiak nem haltak ki valamilyen súlyos fertőzés következtében.

Visszatérve Seneca beszámolójához. Igen elkeseredett lehetett az a gladiátor, aki ezzel a közös „wc-papírral” gyilkolta meg önmagát úgy, hogy a szivacsos felét lenyomta a saját torkán. Brrr!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon