Amikor megáll az ész 1

A kriptográfiáról, vagyis magyarul a titkosításról már érintőlegesen írtam egyszer a Cicada3301 című jegyzetben. 

Ott még csak ártatlan, izgalmas és kalandos játékelemként szerepelt a kódfejtés, ám jeleztem ennek a tudománynak múlt- és jövőbeli jelentőségét. Ma már kézzelfoghatóan érzékelhetjük a kódfejtés és titkosítás gyakorlati, a mindennapjainkra kiható fontosságát. Elég, ha csak a mobiltelefonunkról vagy a számítógépünkről küldött szöveges üzenetekre, esetleg a bankkártyával történő fizetésekre gondolunk, ahol -jó esetben- személyes adataink a kriptográfia segítségével maradnak titkosak. Ám ezek a titkosított információk egy avatott kódfejtő kezében pillanatok alatt kitárulkoznak, s ezzel -bizonyos helyzetekben- visszaélhetnek. 

Azt például tudjátok, kis Olvasóim, hogy a Facebook egyáltalán nem használ titkosító algoritmust elküldött üzeneteitekhez? Így aztán azt javallom, hogy a kényesebb témákat ne a cukorhegyes fickó csatornáján beszéljétek meg. 

Vannak esetek, amikor még a legrafináltabb kriptográfusoknak is beletörik a bicskájuk egy feladatba. Ezek közül az egyik a "Zodiákus gyilkos" története, melyben az elkövető -állítása szerint- 37 ártatlan ember életét oltotta ki. De hogy ez miképpen kapcsolódik a kriptográfiához? Elmesélem. 

A sztori annyira rejtélyes és szövevényes, hogy sokakat megihletett. Novellák, regények, filmek alapja lett, így aztán nem is csoda, hogy különféle kitalált mellékszálakat ragasztottak rá. Most igyekszem ezeket lefejteni és csontjára csupaszítva bemutatni az eredeti, megtörtént események vázát - keresztmetszet formájában.

A "Zodiákus gyilkos" a hatvanas évek közepén kezdett gyilkolni Észak-Kaliforniában. Eleinte fiatal párokra „vadászott“, az első alkalommal az autójukban üldögélő, szerelmesen beszélgető tinédzserekre támadt. Egy 22-es pisztollyal lelőtte őket. Áldozati: 

David Arthur Faraday (17) és Betty Lou Jensen (16).
Az időpont: 1968.december 20.

Nem kellett hozzá egy perc és két fiatal életnek vége lett. Sajnos vérengzésének viszont nem. További brutális gyilkosságok következtek, hol pisztollyal, puskával és késsel. Egyre sűrűbbé váltak támadásai, s hogy fokozza az izgalmakat, kapcsolatba lépett a rendőrséggel és a sajtóval, hogy eldicsekedjen szörnyű tetteivel és felvázolja további terveit. Két esetben figyelmetlen volt, mert túlélőket hagyott, akik pontos személyleírást adtak róla. Ennek ellenére a nyomozás egy helyben toporgott.
Kifejezetten élvezte ezt a macska-egér harcot. Többször telefonon jelentette be, hogy ismét gyilkolt, olyan apró részleteket elárulva, melyeket - a nyomozókon kívül- csak az elkövető tudhatott. Máskor az áldozat véres ruhadarabjainak egy-egy szeletét postázta, hogy bizonyítsa, ő a rettegett zodiákus gyilkos. Aztán leveleket küldött több újságnak és a rendőrségnek, ezzel is cukkolva őket. Az izgalmak fokozása végett négy levelében titkosírást használt. Azt állította, hogy aki megfejti azokat és összeolvassa a bennük elrejtett információt , az előtt világossá válik a gyilkosságsorozat elkövetőjének személye. 

Közbevetve: Bizonyos forrás szerint legelső áldozata egy könyvtáros lány volt. 1966. október 30-án este kilenckor Cheri Josephine Bates befejezte a munkáját a Riverside könyvtárban. Bogárhátúját valaki megrongálta, így aztán gyalog indult haza. A közeli sötét mellékutcában gyilkosság áldozata lett. Többszörös szúrt sebek, ütés és rúgás nyomok. Nemi erőszak és rablás nem történt. Borzalmas haláltusát vívott. E gyilkosságot -később- magára vállalta a zodiákus gyilkos, de lehet, hogy csak hírnevét, kegyetlenségét akarta ezzel is hirdetni.

Visszatérve a gyilkos levelére. Talán kissé viccesnek hat, ám az első ilyen titkosított levelet nem a nyomozók, hanem egy civil tanárházaspár fejtette meg. Ez állt a levélben: 

"szeretek embereket ölni mert nagy élvezet nagyobb mint állatokra vadászni az erdőben hisz az ember minden állatnál veszélyesebb a gyilkolás hihetetlen élményt jelent sokkal élvezetesebb mint egy lánnyal lenni a legjobb része hogyha majd meghalok a paradicsomban fogok újjászületni és mindenki akit megöltem a rabszolgám lesz nem mondom meg nektek a nevem mert megpróbáljátok majd lelassítani vagy megakadályozni hogy további szolgákat gyűjtsek a halál utáni életemre ebeorietemethhpiti"

Az utolsó, csaknem húsz karaktert nem sikerült megfejteni. Aláírásul egy kereszttel áthúzott kört használt, mely mára beépült a vizuális popkultúrába. Abban az időben egy férfiaknak készült óramárka, a Zodiac logója volt. 

A nyomozók azt feltételezték, hogy a sorozatgyilkos is ilyen karórát viselt. Lehet, akkor még nem tudták, hogy ez a szöveg— titkosítási módszer David Kahn The Codebreakers  című művéből származik, karaktereit pedig már a középkorban is használatos Zodiákus ábécéből kölcsönözte. 

Ezután tovább folytatta vérengző "ámokfutását", s további leveleket küldve a sajtónak és a hatóságnak. A levelek között ismét akadt olyan, melyet titkosírással írt.

Az utolsó -bizonyítottan a zodiákushoz köthető- gyilkosság 1969. október 11-én éjszaka történt. Helyszín: San Francisco, Washington és Maple Street sarok. Paul Stine taxisofőr megérkezik utasával. A sofőr számára ez volt a végállomás, mert néhány másodperc múlva utasa fejbe lövi. A közeli házból fiatalok válnak -pocsék- szemtanúvá. Ők jelentik az esetet és adnak személyleírást egy erős testalkatú, szemüveges férfiról, akit tévesen fekete bőrűnek vélnek. Így a kiérkező rendőrök mellett kényelmesen elsétál a gyilkos. Később levélben elismerte és bizonyította tettét. Közölte, hogy egyre jobban élvezi a gyilkolás és egyelőre nem tud és nem is akar leállni. 

1974. márciusáig érkeztek tőle levelek. Addig számtalan gyilkosságot írtak a zodiákus számlájára. A többi kóddal titkosított levelét nem sikerült megfejteni, pedig a legprofibb kriptográfusokat állították rá az ügyre.

Közben az ügy aktáit áthelyezték a felderítetlen esetek közé. A nyomozás során csaknem harmincan is gyanúsítottá váltak. Ki ezért, kit azért hoztak kapcsolatba a bűntény sorozattal, de érdemi bizonyítékok hiánya miatt egyiküket sem tartóztatták le. Végül egy férfi került a hatóság látóterébe. Arthur Leigh Allen számos ponton kapcsolódott az ügyhöz. Élete végéig folyamatosan zaklatták, rendszeresen kihallgatták, házkutatásokat tartottak otthonában - mindhiába.

Telt, múlt az idő. A zodiákus gyilkos ügye lassan elhalványult. De 2020-ban egy nemzetközi kódfejtőkből álló csoport előállt a második, rejtélyes levél megfejtésével. A levelet a gyilkos még 1969-ben juttatta el a San Francisco Chronicle szerkesztőségébe. 51 évet váratott magára a szöveg, melyet egy számítógépes program segítségével fordítottak le. Megjegyzem: sok újdonság nem olvasható benne.

"remélem nagyon élvezitek hogy próbáltok elkapni nem én voltam a tévéműsorban ami felvet velem kapcsolatban egy dolgot én nem félek a gázkamrától mert az minél hamarabb a paradicsomba küld és már most elég rabszolgám van akik majd nekem dolgoznak miközben másnak nincs semmije amikor a paradicsomba kerülnek ezért félnek a haláltól de én nem félek mert tudom hogy az új életem könnyű lesz a paradicsomban halál"

Sajnálatos módon többen másolni  kezdték a zodiákus elkövetői módszereit, még hasonló levelek is születtek, s így az eredeti ügy megoldása kudarcra lett ítélve.
Minden valószínűség szerint az eredeti zodiákus gyilkos már kilehelte gonosz lelkét, de rejtjelezett levelei esetleg tartogathatnak még információkat. A kriptográfusok tehát nem dőlhetnek hátra, hiszen van még megfejtetlen feladvány bőven. 

Ide a végére én is teszek egyet. Aki megfejti a szöveget, annak nem adok semmit, csak virtuálisan megsimogatom a buciját.



Tpuklu vsfhu ohavzhnva hgvuuhs ls rlss
wbzgapahubur htlsf ult hg ltilylrl
Qlmmlyzvu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon