Amikor megáll az ész 2

 1999. június 30-án a Missouri állambeli St. Charles megyében egy szántóföldön egy erősen oszladozó állapotú holttestet találtak.

A halott személy kilétét a nála található iratai igazolták, melyekből kiderült, hogy az illetőt Ricky McCormic-nak hívták.

Adatai több adatbázisban is szerepeltek, így a hatóság számára nem volt nehéz a holttest tulajdonosának élettörténetét felvázolni. Halálakor 41 éves volt. Nőtlen, négy gyermek apja. Az alapfokú iskolai végzettség volt a legmagasabb tanulmányi szintje. Állandó munkája, megélhetése nem igen akadt, idős édesanyjával élt St. Louis külvárosában. Több ízben állt a törvény előtt, egy esetben 11 hónapot töltött rács mögött erőszakos nemi közösülésért.


A nyomozók kiderítették, hogy a halott férfi nem volt bandatag, viszont kapcsolatban állt az egyik erőszakos utcai bandával. (Később a banda két tagja egymásra támadt, egyikük meghalt.) A boncolás két különös momentuma pedig kifejezetten elgondolkodtatta a hatóságokat. Mivel a megtalálása előtt öt nappal még bizonyosan életben volt, melyet több szemtanú is igazolt, indokolatlannak találták a test bomlásának állapotát. A megtalálásakor úgy nézett ki, mintha már legalább egy hónapja feküdne ott a szántóföldön. A másik furcsaság pedig az volt, hogy nem találták a halál okát. Sem külső, sem belső jelei nem akadtak annak, hogy miért halt meg. Az egészségügyi nyilvántartás szerint McCormic krónikus szív és tüdőproblémákkal küzdött, ami miatt rokkantsági segélyt kapott.


A helyi és más sajtóorgánumok maszatolása miatt gyakran egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg róla. Ami kiemelte az átlagos „meghalt egy feka senkiházi” híráradatból, az a zsebében talált néhány feljegyzés volt. S itt kapcsolódik az eset a kriptográfiához, ugyanis a kézzel írott jegyzeteket titkosírással készítették.

A család és a barátok elmondása szerint Ricky nem volt túl eszes, s ezt a tényt finoman fogalmazták. Vagyis gyakorlatilag félfogyinak lehet mondani. Az egyetlen, amit nagy nehezen le tudott írni az a neve volt. Tehát teljesen képtelen az a megállapítás, hogy a nála talált, titkosírással rótt jegyzeteket ő írta volna, mint ahogy azt az egyik újság „kinyomozta”.

A nyomozati anyag végül az FBI-hoz került. Akkoriban Dan Olson volt az FBI kriptoanalízis részlegvezetője. Úgy gyanította, hogy a titkos jegyzetek tartalma magyarázatot adhat Ricky McCormik halálának körülményeire. Csapatát felkérte a jegyzet szövegének megfejtésére. A kriptoanalízis nagy tudorai csak a fejüket vakarták egy ideig, majd feladták. Arra rájöttek, hogy nem halandzsa szövegről van szó, tehát a feladványnak létezik értelmes megoldása, csak éppen lövésük sincs róla, hogy mi is az. Mivel más ötlet nem akadt, nyilvánosságra hozták a jegyzeteket.


Az FBI levelesládájába több ezer különféle ötlet, leírás érkezett, de igazából egyiknek sem volt semmi értelme. A titkosírás kódja azóta is megfejtetlen.

A könnyebbség érdekében leírom ide a jegyzetek szövegét. Hátha...

1. jegyzet szövege:


:( MNDM k NEMR SE-NSMK NARE ) (( A ( SM )) or ( ACSM )

TFRNENPINSENPBSERCBRN SENPRSEINC

PRSENMRSEDPREHLDWLDNC BE ( TFXLFTCXLFNCBE )

AL -PRPPITXLYPPIYNCBEMGKS EWLDRCBRNSEPRSE

WLDRCBRNSENTOSNENTXSE - CRSLE - CLTRSEWLDNCBE

ALWLDNCBETSMELRSERLSE v RGLSNEASNWLDNCBE

( NOPFSENLSRENCBE ) NTEGDDMNSENCVRERCBRNE

:( TENETFRNENCBRTSENCBEI NC )


:( FLRSEPRSEONDE 71 NCBE )

:( CDNSEPRSEONSE 74 NCBE )

::( PR t SEPRSEONREDE 75 NCBE )

( TFNRCMSPSOLEMRDELU (V?) SETOTEWL (C?) DNWLDNCBE ) ::::

:() DNWLDNCBE


2. jegyzet szövege:

ALPNTEGLS ES EER t E

V LSEMTS EC TS EW S EF RTSE

PNRTRSEONPRSEWLDNCBE

NWLDXLRCMSPNE WLD STSMEXL

DVLMT 6 TUNSENCBEXC


:((N) or M K (U?) NSARSTENMKNARSE)

KLS EL RST E RST ET

: K SR ETSRSEMRSE


NMNRCBRNSEPTE 2 NTEWSRCBRESE

36 MLSE 74 SPRKSE 29 KENOSOLEI (1?) 7 3 RTRSE

35 GLECLGSEUKNNTXEDKRSEP SESHLE 651

MTCSEHTLSENCU ( V /N? ) XTRSNCCONCLESSEEBBENCE ) TCTRSNCCORSSECRESSENB


NMSENRSEIN 2 NTRLERCBRNSENTSRCRSNE

LSPNSEN GS PSEMKSERBSENCBEAU (V?) XL 'R

H MCRENMRENCBE 1/2 MU (k?) NDDLSE


D-W_M-Y (4?) M (H?) I (8/P?) LXDRLX


Akinek sikerül megfejtenie, az küldje nyugodtan az FBI-nak. Pénzt nem, de nagy és nyilvános dicséretet kap érte.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon