Amikor megáll az ész 3 - KRYPTOS

 Több, mint 30 esztendeje áll egy különleges szobor a virginiai Langley C.I.A. központjának udvarán.

Lassacskán a kódfejtők szent helyeként tisztelik. A különleges műalkotást Jim Sanborn amerikai szobrász készítette, aki nem gondolta, hogy a Kryptos nevű szobra még ilyen sok év elteltével is titkok hordozója lesz. 

Ugyanis az alkotás fő része egy talapzatra rögzített, hajlított rézlemezből áll, melyet áttört betűk tesznek különlegessé. Ezeket a betűket nem össze-vissza, hanem egy titkos kód szerint rakta sorba az alkotó.

1990. március 18 óta igyekeznek a profi és amatőr kódfejtők a teljes szöveg megoldására. Az izgalmas játékba beszállt a C.I.A. és az N.S.A. néhány kódfejtője is, állítólag két év alatt ki is kódolták a teljes szöveget, de hivatalól nem hozhatták nyilvánosságra. Az első három rész hivatalosan elismert megfejtője Jim Gillogly amerikai kriptográfus, szoftverfejlesztő, aki gyermekkora óta foglalkozott kódfejtéssel.


A Kryptos első szakasza egy rövid gondolatot tartalmaz. Ennek megfejtéséhez azonban rá kellett lelni a szintén elrejtett varázsszóra, mely a PALIMPSEST volt. Ennek segítségével bújt elő a megfejtendő szöveg, hogy aszongya:

"A FELSEJLŐ ÁRNYÉK ÉS A FÉNY HIÁNYA KÖZÖTT BÚJIK MEG AZ ILLÚZIÓ"

A második szakaszt hasonló módon titkosította a szerző, de itt már csavart rajta egyet, s nem volt elég a varázsszó, az ABSCISSA tudása. De végül ez a szövegrész is kinyílt: "TELJESEN LÁTHATATLAN VOLT. HOGY LEHETETT? A FÖLD MÁGNESES MEZEJÉT HASZNÁLTÁK. X AZ INFORMÁCIÓKAT A FÖLD ALATT GYŰJTÖTTÉK ÉS EGY ISMERETLEN HELYRE TOVÁBBÍTOTTÁK. X TUDHATOTT ERRŐL LANGLEY? KELLETT TUDNIA: VALAHOL OTT TEMETTÉK EL. X KI TUDJA A PONTOS HELYET? CSAK WW. EZ VOLT AZ UTOLSÓ ÜZENETE. X HARMINCNYOLC FOK ÖTVENHÉT PERC HAT PONT ÖT MÁSODPERC ÉSZAKRA, HETVENHÉT FOK, NYOLC PERC, NEGYVENNÉGY MÁSODPERC NYUGATRA. X MÁSODIK SZINT."

A szöveg még lefordítva is rejtélyes, hiszen önmagában is egy rakat információt tartalmaz, melyet külön-külön, de egyben is értelmezni lehet.

A harmadik szakaszban a szerző igen megnehezítette a kódfejtők dolgát. Több és ravaszabb kódolást is használt egyszerre, de Jim Gillogly bevetette a számítógépére írt programot és a keletkező kulcs tökéletesen nyitotta a kaput.


A szöveg egy idézet Howard Carter amatőr egyiptológus naplójából. Azt a pillanatot idézi fel, amikor 1922. november 24-én kinyitotta Tutanhamon fáraó érintetlen sírját. „LASSAN, VÉGTELENÜL LASSAN ELTÁVOLÍTOTTÁK A BEJÁRAT ALSÓ RÉSZÉT ELTORLASZOLÓ TÖRMELÉKET. REMEGŐ KÉZZEL VÉSTEM EGY KIS NYÍLÁST A BAL FELSŐ SAROKBAN. PICIT KISZÉLESÍTETTEM, BEDUGTAM EGY GYERTYÁT ÉS BELESTEM. A KAMRÁBÓL KIÁRAMLÓ MELEG LEVEGŐ MEGLEBEGTETTE A GYERTYALÁNGOT, DE CSAKHAMAR KIRAJZOLÓDTAK A RÉSZLETEK. X LÁTSZ VALAMIT, Q?”

Egyébként a lord kérdésére a napló szerint így válaszolt: „Igen, ez csodálatos!”


Húsz évvel a szobor felállítása után, 2010-ben még mindig megfejtetlen maradt a negyedik szövegszakasz. Ezért az alkotó, Jim Sanborn úgy döntött, hogy egy kicsit segít a kódfejtőknek. Elárulta, hogy a halmaz 64-69-es szakasza a BERLIN szót rejti. Ám ez sem segített. Így aztán négy évvel később elárulta a 70-74-es szakasz szavát is: CLOCK. De semmi. Nem született megfejtés. Sanborn végül úgy döntött, ad egy utolsó, egy legeslegutolsó segítséget. 2020. januárjában elárulta a 26-34 szakaszba rejtett szót: NORTHEAST, vagyis ÉSZAKKELET. De még így sem történt meg a nagy bejelentés. 

A sírba nem akarja magával vinni, a sok üzenetet is unja már, ezért pénzgyűjtésbe kezdett. 50 dolcsiért küldhetnek megfejtéseket, de ha hamarosan nem születik meg a jó megoldás, akkor a titkot árverésre bocsájtja. A legtöbbet fizető előtt feltárul a titkok kapuja, s aztán eldöntheti, hogy nyilvánosságra hozza, vagy továbbjátssza a rejtvényes történetet.


De van egy érdekes, ága is a történetnek. Jim Sanborn egyik interjújában elejtett néhány mondatot, pár utalást arról, hogy nem elegendő a rézlemezen található szöveg megfejtése. Nem fűzött több infót hozzá, de az tény, hogy a szobor talapzatán, a kereten is vannak morse és más jelek, melyek nyilván külön kódot tartalmaznak ahhoz, hogy a szöveg egésze végül összeálljon egy gondolattá. Szóval a történet folytatódik...




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon