Sajtos makaróni a la Tolsztoj

 Lev Nyikolajevics Tolsztoj (1828.09.09.-1910.11.20.) az orosz realizmus írójának nevét talán sokan ismerik, tisztelik. 

Bár mostanában akadnak olyan féleszűek is, akik leveszik a polcukról a Háború és békét meg az Anna Kareninát és nyilvánosan elégetik, mondván: orosz és fuj-fuj minden ami orosz és éljenek az ukránok, akik azt üzenték nekünk, magyaroknak, hogy kés a torkunknak.

Szóval Lev Nyikolajevics Tolsztoj a tisztelt és megszokott paraszti élet mellett nem veszítette el kíváncsiságát. Így szerette volna megkóstolni a sajtos makarónit.

Bár a nagy géniusz, a világhírű író, -aki ősi orosz nemesi családból származott- lemondott a pénzről, a nagy vagyonról, azért megkívánta, hogy élete kényelemben teljen. No ehhez bizony egy okos asszony kellett, aki ügyesen igazította a dolgokat. Szofja Andrejevna Bersz nem csak felesége és 13 közös gyermeküknek anyja volt, hanem Tolsztoj műveinek kiadója, gondozója is. Szofjának, hogy férje asztalára, az orosz étkek sorából kilógó sajtos makarónit tehessen, elébb ki kellett derítenie, annak összetevőit. Testvérét bízta meg e kutatómunkával, s később ebből adódott, hogy Sztyepan Andrejevics Bersz írt egy szakácskönyvet, melyben feljegyezte a Tolsztoj család asztalán rendszeresen felszolgált ételeket, s azok receptjét. Köztük a sajtos makaróni „Á la” Tolsztoj nevű finomságét is. Íme az elkészítés módja:


A vizet forraljuk fel majd adjuk hozzá a sót s egy kicsit később a makaróni tésztát. Gyenge tűzön hagyjuk félpuhára főni, majd egy másik edénybe szűrjük le. Adjunk hozzá vajat aztán az alábbi módon kezdjük el rétegesen visszatenni a makarónit az edénybe – egy réteg makaróni, egy réteg reszelt parmezán és zöldségszósz. Újra makaróni, újra parmezán és zöldségszósz. Ezt addig kell csinálni, amíg el nem fogy a makaróni.

Az edényt ezután fedővel letakarjuk, a tűzhely szélére tesszük és enyhe tűzön pihentetjük, amíg a makaróni teljesen meg nem puhul. Időnként rázzuk meg az edényt, hogy le ne égjen. Jó étvágyat! Приятного аппетита!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon