Nincs itt semmi baj

De nincs ám! Nem oly rég (2022.05.14.) a Christie’s aukciósház árverésén szerepelt egy fénykép.

A fotográfiát 1924-ben készítette Man Ray Párizsban. A Le Violon d’Ingres címet viselő alkotás az ámerikai, dadaista művész akkori szeretőjéről, Alice Printről készült, aki Kiki de Montparnasse művésznéven “futott” és a fotó az előhívásakor egy sötétkamra-manipuláción esett át.

A virtuális árverés kalapácsa végül 12,4 millió dollárnál (4,8 milliárd forintocska) koppant. Ezzel az árral megelőzte az addigi csúcstartót (Andreas Gursky:Rajna II – 4,4 millió dollár).

Szóval, kedves Pajtikáim, nincs itt válság, meg recesszió meg hasonlók, hiszen lám csak, vannak emberek, akik simán kipengetnek egy közepes fotóért 12 és fél millió dollárt. Még az is lehet, hogy egy aranyos honfitársunk az illető, hiszen itt (a “káeshá” szerint legalábbis) mindenki hatalmas megtakarításokkal rendelkezik. Bizonyos körben vizsgálva. 

De azért sincs semmi baj, hiszen egy másik árverésen pedig egy 1923-ban gyártott 0. szériás Leica fényképezőgép került kalapács alá. A Leica gépekről már írtam korábban, eszem ágában sincs megismételni. Ez a masina az eredeti feltaláló, Oskar Barnack tulajdona volt és a 105-ös fejlesztési sorszámot viseli. A Leica fényképezőgépek voltak az első, sorozatban gyártott és 35 mm-es filmre dolgozó masinák. Ma sem rosszak, azt meg kell hagyni. Ez a csaknem 100 esztendős műtárgy végül 14,4 millió euróért (5,7 milliárd forint) kelt el.

De nem folytatom tovább, pedig az itthoni aukciókról is tudnék mit írni, csak félő, hogy sokaknak kinyílna az a bizonyos bicska a zsebükben és megvágnák magukat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon