Rádium sztori

A periódusos rendszer 88. rendszámú eleme a Rádium

Ezt a különös, radioaktív anyagot a Curie házaspár fedezte fel az uránszurokércben 1898. december 21-én. 1902-től elemi formában is sikerült előállítani, így gyógyászati segédanyaggá vált. A kezdeti időkben a röntgen gépekben használták, aztán jött egy korszak, melyben a Rádium veszedelmesen alattomos főszereplővé vált, de erről majd később.
Szóval a röntgengépeket működtették vele szerte a világban, így Magyarországon is. Az itthoni Rádiumkészlet megvásárlását Semsey Andor nagybirtokos, az MTA tagja és a magyar tudomány nagy mecénása tette lehetővé. Így aztán idehaza is a legmodernebb röntgen-eszközökkel diagnosztizálhattak orvosaink.
A 30-as évek egyik rejtélyes bűnesete is a Rádiummal volt kapcsolatos. 1936 decemberében, Budapesten valaki ellopta I. számú szülészeti klinika teljes Rádiumkészletét. 

A tolvajnak -valószínűleg- lövése sem volt, mit is rejt a vaskazetta, amit meglovasított. (Nyilván nem olvasta az amerikai Rádium-lányok szörnyű történetét, akik mindannyian a Rádium sugárzó hatása miatt haltak meg oly fiatalon. De erről is majd később.) A doboz Rádiumkapszulákat, Rádiumtűket tartalmazott, s volt benne 300 pengő készpénz is. A Rádium értéke egyébként körülbelül 50 ezer pengő volt, de zsákmányával nem sokra ment, mert eladni bizonyosan nem tudta. „Szia, uram! Rádium érdekel?” A kórházak csak igazolt forrásból vásároltak Rádiumot.

Másnap a klinika kertjében megtalálták a vaskazettát. A pénz eltűnt, a Rádium egy része is hiányzott. Két ampulla, 50 milligramm mennyiség viszont megmaradt, amivel újra gyógyítani tudtak. A hatóság nyomozott, még pénzjutalmat is felajánlottak, de a tettes sosem került elő. Egy darabig Szolyák János lakatost gyanúsították a bűnténnyel, de bizonyítékok hiányában szabadon engedték.

Az 1930-as évektől rendszeresen használt Rádium által kibocsájtott radioaktív sugárzás valós veszélyeiről a tudósok csak sokkal később tájékoztatták a világot. Ennek vált áldozatává Ebenezer McBurney Byers amerikai iparmágnás, milliomos golfbajnok is.

Byers gazdag családba született, a legjobb nevelést kapta. Kiváló golfozó volt, aki egymás után több amerikai bajnokságot is megnyert. 

A jóképű, kiváló testfelépítésű fiatalnak egy baleset folytán megsérült a bal válla. Mivel épp zajlott az országos golfbajnokság, nem engedhette, hogy a fájdalom elterelje figyelmét. Elment az orvosához, aki egy új gyógymódot, a Rádiumos víz, a "Radithor" nevű „csodaszer” fogyasztását javasolta. Az ajánlott adag napi egy teáskanál volt, de Byers, -mivel eleinte egyre jobban érezte magát a Rádiumtól- rákapott az anyagra és üvegszám vedelte.

Egyébként a Radithort egy William John Aloysius Bailey nevű amerikai vállalkozó dobta piacra a 20-as években. Valaha orvosnak tanult a Harvardon, de kibukott. Hitte, hogy a Rádium tartalmú szerek a köhögéstől a potencianövelésig mindenre jók. Üzletileg rendkívül sikeres volt, hiszen minden orvosnak, aki az ő termékeit ajánlotta, jutalékot fizetett. Piszkosul meggazdagodott. A Radithor a rádium sós oldata volt, s minden adag egy mikrocurie sugárzást bocsátott ki.

A sors fintora, hogy Bailey halálát szintén a radioaktív sugárzás hatására kialakult betegség okozta.

Mert hát a Rádium egy alattomos, gonosz és nem mellékesen radioaktív anyag. Hamar beépül a csontokba és lebontja a csont szerkezetét. Byers csakhamar válságos állapotba került. Kb. 1400 üvegcse Radithor elfogyasztása után szörnyszülötté vált.

Minden porcikája fájt, tolókocsiba kényszerült. Fogai kihullottak, állkapcsa porózussá vált és több darabra tört. A kuruzsló, Bailey ellen indított perben már személyesen meg sem tudott jelenni. Borzalmasan fájdalmas haláltusája bejárta az akkori sajtót. Testét speciális, ólommal vastagon bélelt koporsóban temették el. S mivel a Rádium felezési ideje 1600 év, minden bizonnyal teste még holtában is foszforeszkál.

De még ez sem volt intő jel. Már említettem a Rádium lányokat. Az 1922. esztendőben nyitotta ki kapuit a U. S. Radium Corporation, mely cég nagy tételben állított elő Rádiumot és Rádium tartalmú festékeket. Mivel a Rádium „világít” a sötétben, így a Rádiumos festékeket óraszámlapok festésére használták.

A munkát fiatal lányok végezték, akiknek fogalmuk sem volt a Rádium halálos veszedelméről. Az ecsetek szálai gyakran összekócolódtak, ezért a munkavezetők azt javasolták, nyugodtan vegyék a szájukba és ott formázzák meg őket. A lányoknak tetszett a sötétben is világító anyag, ezért gyakran az arcukra, a körmükre sőt még a fogukra is kenték. Margaret „Peg” Looney már hat éve festegette az órák számlapjait, amikor kezdtek kihullani a fogai, majd több darabra törött az állkapcsa, végül 24 évesen meghalt. Ezután sorra történtek az efféle halálesetek.

Öt lány pert is indított a cég ellen. A vállalat ügyvédei húzták, halasztották az ügyet. Még az orvosokat is megkenték, hogy a beteg lányoknál szifiliszt diagnosztizáljanak. Abban bíztak, hogy a felperesek hamar meghalnak. Végül megszületett a döntés, a dolgozók kártérítést kaptak, de nem sokáig élvezhették, sorban elhunytak.

S még egy adalék: Miután egyértelművé vált a Rádium halálos hatása, ezek után a Rádium tartalmú festékeket, kozmetikai szereket a nagyon bölcs és modern Egyesült Államokban az 1980-as évekig forgalmazták. Az üzlet, az üzlet. Bármibe is kerül.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon