10 évesek

Épp 30 évvel ezelőtt történt, hogy két Liverpool-i 10 éves fiú elrabolt, megkínzott, szexuálisan bántalmazott, majd meggyilkolt egy 2 éves kisfiút.

Folytatását csak erős idegzetűeknek ajánlom.

Igyekszem a fellelhető médiatartalmakat összegezni, de még így, a tények csupasz felvázolásával is elborzasztó az egész ügy.

1993 február 12. Helyszín: az angliai Liverpool. Két, 10 éves fiú, John Venables és Robert Thompson elhatározza, hogy elrabolnak egy náluk fiatalabb gyereket. Az Új Strand Bevásárlócentrumban próbálkoznak, de a kiszemelt gyermek édesanyja megakadályozza akciójukat. 

Nem sokkal később viszont sikerül kihasználniuk egy anya pillanatnyi figyelmetlenségét és elcsalják két esztendős kisfiát. James Bulgert kézen fogják, így mennek ki a bevásárlócentrumból. Ezt örökíti meg egy ipari kamera, mely felvétel -később- bizonyítékként szolgál.

Az eredeti terv is gyilkosság volt. A sebesen haladó autók alá akarták lökni. Jó móka, igaz? Aztán mást gondoltak. Elvitték egy csatornához, itt megverték, megdobálták majd belelökték. Több szemtanú is látta, nekik a két fiú azt hazudta, hogy a kisfiú az öccsük, aki nagyon rossz volt, ezért büntetik.

A szerencsétlen kiskölyökkel még négy kilométert gyalogoltak egy elhagyatott vasútvonalig. Itt többször fejbe rúgták, a korábban ellopott tárgyakkal dobálták, elemeket tömtek a szájába. Meztelenre vetkőztették és szexuálisan zaklatták. Végül lelökték a váltók mellé, ahol a feje olyan súlyosan sérült, hogy beállt a halál. Ezután a sínekre fektették és sietve távoztak. A közeledő vonat kettévágta a kisfiú testét és további olyan roncsolásokat végzett, amire még a sokat látott, edzett patológus is megdöbbenve nézett.

Ne feledjük: az elkövetők, Jon Venables és Robert Thompson 10 évesek voltak ekkor.

Ezt a rettenetes ügyet Albert Kirby nyomozó kapta meg.

A bevásárlócentrum ipari kamerája által kapott képeket feljavították, így már felismerhetővé vált a két elkövető. Néhány nap múlva őrizetben is voltak. Ruhájukon megtalálták a meggyilkolt kisfiú vérét. Nem volt értelme tagadniuk, s eleinte nem is voltak tisztában bűnük súlyosságával. Thomson még meg is kérdezte, hogy a kisfiú ugye kórházba került és már jól van...

Hosszú jogi procedúra következett. Az eljárást bonyolította, hogy az elkövetők nagyon fiatalok. Bőven akadtak olyanok, akik azt hirdették, hogy a fiúk nem tudták, mit cselekszenek, de az alapos pszichológiai vizsgálatok tisztázták: a két fiatalkorú gyilkos képes különbséget tenni jó és rossz között. A bíró -első körben, egy speciális, királynői törvény alapján- nyolc évre ítélte őket, ami nem jelentette azt, hogy nyolc év után automatikusan szabadlábra helyezhetők lesznek. Így ők lettek a 20. század legfiatalabb gyilkosai.


Fogva tartásuk alatt rendszeresen vizsgálták őket. Állítólag mindkét fiú poszttraumás sokkban szenvedett. Erre való hivatkozással ügyvédeik többször kérelmezték szabadon bocsátásukat, de a bíró nem engedett. 2001-ben, 18. születésnapjuk után, ideiglenesen kiengedték őket. Új személyazonosságot kaptak, lehetőség nyílt számukra egy új élet elindítására. Robert Thompson élt a lehetőséggel. Az azóta eltelt időben nem került a törvény látókörébe. John Venables viszont képtelen volt megújulni. Erőszakos és aberrált maradt. Különböző ügyek miatt újra és újra bíróság elé állították. Gyermekekkel szembeni erőszakosság, garázdaság, kábítószer ügyek. Az utolsó, 2020-ból származó hír arról szól, hogy Venables még mindig börtönben van, s kérvényét ismételten elutasították.


Tanulság? Az nincs. Csupán bizonyosság arra, hogy a jelen civilizációja egy mélységes mély szakadék felé száguld. Morális, érzelmi, szellemi hanyatlás. A torzult deviancia erőszakos térnyerése. Mesterségesen előidézett járványok, háborúk. Az új világrend születését, a világ gazdaságának újrafelosztását éljük át éppen. S a végletekig lebutított társadalmaknak már halk tiltakozásra sem futja erejéből.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon