Ablakon ki!

 Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes maga sem gondolta, hogy 1517. október 31-én a feje tetejére állítja a katolikus vallást. Ő csak egy kis reformra gondolt, az addigi merev dogmák, szabályok, becsontosodott tézisek meglazítását tűzte ki céljaiul. Az események sora végül a katolikus egyház szakadásához és véres vallásháborúkhoz vezettek.

Az ellenfelek, vagyis a keresztény egyház és a protestánsok valláscsoportja 1555. szeptember 25-én az augsburgi békeszerződésben rögzítették a lényeges jogokat. A szerződés egyenlőségjelet tett a két egyház vallása közé, melyet mégis ki-ki a saját nézőpontja szerint értelmezett.

Konkrétan a II. Rudolf német-római és cseh király kiadott egy rendeletet a templomépítésről. A protestánsok két templomot építettek maguknak. Ám a király az egyiket átadta a katolikusoknak, a másikat pedig leromboltatta.

A protestáns hitvédők (defenzorok) ezen igencsak bepöccentek. Panasszal éltek, de le se tojták őket. 1618. május 23-án, Prágában gyűltek össze. Követelték az igazukat, s a hevessé váló vitában megragadták a király képviselőit és kihajították őket a Hradzsin (várnegyed) egyik tornyának ablakán.

Ám a várfal alján már oly sok szemét gyűlt össze, hogy az áldozatok csak kisebb sérüléseket szenvedtek. A csaknem 20 méteres zuhanásukat tökéletesen tompította a sok lim-lom.

Az esetnek aztán borzasztó következménye lett. Kitört a 30 éves háború, mely oly sok országot érintett és oly sokan haltak meg (kb. 15 millió ember), hogy nyugodtan nevezhetjük első világháborúnak is.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon