Gary Cooper

Semmi kedvem hagyományos életrajzot írni. Akit érdekel, olvassa el valamelyik filmes lexikonban. Hollywood írta, tehát így is kell értelmezni. Én most Gary Cooper egyik szerelmi kapcsolatáról szeretnék írni Lupe Vélez kisasszonnyal.

A csaj mexikói születésű volt és zsenge kora ellenére nagyon értette a szakmát. A színészit is. Bár elsősorban botrányos magánéletével, mint színművészi alakításaival írta be magát a lexikonokba. Mindenre nyitott volt, mindent és mindenkit vállalt, csak férfi legyen. De egyszerre csak egy pasit „szeretett” s igen-igen nehezen viselte a hozzá hűtlen fickók viselkedését. Ilyenkor végletesen agresszívvé vált, s bármi megtörténhetett.

A nagy cenzúra előtti időkben fennen ragyogott hollywoodi csillaga, mert abban az időszakban a szexualitás kérdése nem számított annyira tabutémának a filmvásznon sem. De 1934 után már nem foglalkoztatták annyira, pedig The Girl from Mexico című filmjében még megmutatta, hogy komoly tehetség. Féltékeny és rendkívül szenvedélyes természete mellett jószívű, segítőkész, remek humorú nő volt.


1929-ben ismerte meg Gary Coopert a Farkas dala című némafilmben és azon nyomban egymásba is szerettek. Annak ellenére, hogy az egyik tűz, a másik meg víz. Ráadásul Cooper nem volt épp a hűség mintaképe. Na, ez egy lényeges mondat a kettejük kapcsolatát illetően. Lupe mindenkire, mondom mindenkire féltékeny volt, aki Cooper közelébe került. Legyen az nő vagy férfi. Nos ez a mondat is jelentsen, amit jelent. Cooper nagyon jó barátságban volt kollégájával, Anderson Lawler színésszel, aki inkább a homoszexualitásáról volt híres. Lupe kisasszony odáig ment féltékenységében, hogy nyilvánosan lehúzta Cooper sliccét, elővette szerszámát és megszagolta. Azt a megállapítást tette, hogy érzi rajta Lawler arcszeszét. Ezután egy késsel -amit mindig magánál tartott- többször megszúrta.

Cooper -mindennek ellenére- imádta a nőt. Feleségül akarta venni, de ezt végül egy ideg összeroppanás meghiúsította. Cooper 20 kilót fogyott és majdnem ráment a karrierje is. Szélsőséges szerelmi kapcsolatuk mindkettejük életében nyomot hagyott, de szakításuk törvényszerű volt.

„S hogy mi lett a nővel?” A nagy Ő keresése közben mentálisan egyre mélyebbre csúszott. Végül látványos és színpadszerű öngyilkosságba menekült.

Gary Cooper pedig meggyógyult és összehozott még néhány remek filmet, melyek két Oscar-díjat is értek. Övé lett egy csillag azon a bizonyos sétányon, s elnyerhette Hemingway barátságát is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon