A MÁSIK AFGÁN LÁNY

 Bizonyára mindenkinek „képben van” Steve McCurry híres fotója egy menekült, afgán lányról.

A National Geographic magazin 1985. júniusi számának címoldalán jelent meg a 12 éves, zöld szemű, vörös burkás lány arcképe. Sharbat Gula egycsapásra híres lett, bár sokáig maga sem tudott róla. Később neheztelt a fotósra, hiszen egy tálib nő -a vallása miatt- nem szerepelhet ilyen nyilvánosság előtt. Végül Olaszországba menekült, s remélhetőleg remekül van.

Ám én most egy másik afgán lányról mesélek. Neki egy kicsit keményebb életet szánt a sors. Bibi Aisha 14 éves volt, amikor hozzáadták egy agyatlan, agresszív afgánhoz. Kínozták, megalázták, amit négy évig tűrt, aztán megszökött. A muszlinoknál van egy kegyetlen törvény. Ha egy asszony megszökik a férjétől, akkor a hitük szerint a férfinak „elveszik az orra”. A nő büntetése: csonkítás.


Aishát elfogták a tálibok. Hónapokig börtönben tartották, majd egy rövid tárgyalás után elítélték és visszaadták a férjének. A férj és a lány apja kivitték Aishát a sivatagba, és levágták a fülét meg az orrát. Mindez nem a középkorban, hanem 2010-ben történt. Aishát otthagyták, hátha... De a lány erős volt és eljutott egy misszióhoz, akik azonnal kórházba szállították. Mikor visszanyerte erejét, Amerikába települt, ahol most is él. Hosszas rehabilitációs folyamat végére sikerült a saját szöveteit felhasználva új orrot kapnia, így életminősége jelentősen javult.


Aisha élettörténete -lehet- örökre rejtve maradt volna, ha a TIMES magazin 2010. augusztusában nem közli címoldalon a lány megcsonkított fényképét, s nem készül vele riport. A képet Jodi Bieber készítette még a misszióban. A híres magazin főszerkesztője pedig eleinte nem akarta leközölni a képet, annak megdöbbentő volta miatt. De végül mégis megjelent, s Aisha emblematikus arcává vált az afgán nők elkeserítő helyzetét javítani akaró szervezetnek.  




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon