AJ. AJ AI

Először és szerintem utoljára kipróbáltam a mesterséges intelligenciát.
Az eredmény számomra ijesztő. Mert tulajdonképpen egy fogyasztható termék született.
Bedobtam a SMODIN-nak egy témát. Vagyis megadtam néhány szót, hogy írjon egy kis cikket egyik kedvenx témámban, a fekete-fehér fotózásról. Ezek voltak a kulcsszavaim: "fotó monokróm fekete-fehér fotográfia hagyományos"
.
Két perc sem telt el, és megkaptam a kész cikket a témában. Ijesztő. Íme a tényleg értelmes szöveg hivatkozásokkal, képpel illusztrálva:



"A fekete-fehér fényképezés művészetének felfedezése.
A fekete-fehér fényképészet a szürke különböző tónusainak használatát ötvözi. Ennek a művészetnek nagy múltja van, mondhatni egyidős a fényképezéssel. Míg a fotósok 1861-ben elkészítették az első színes képet, a monokróm fotók már 35. születésnapjukat ünnepelték[1].

A fekete-fehér fotózás egy lenyűgöző módja a képalkotásnak, amely kulcsszerepet játszik a művészetben. Ez a stílus a kontrasztokra és a kompozícióra összpontosít, miközben elhagyja a színek gazdagságát. A fekete-fehér fotók letisztultsága és minimalizmusa lehetővé teszi, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek az alakzatok, a textúrák[2].

A fekete-fehér fotózás inspiráló és izgalmas módja a kreatív önkifejezésnek. A technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a digitális korban is folytassuk ezt a hagyományt. A digitális eszközök segítségével finomhangolhatjuk a kontrasztokat és a tónusokat[2].

A lenyűgöző monokróm képek készítésének technikái.
A fényképezés története során a monokróm képkészítés meghatározó jelentőségű volt, azonban a digitális eszközök elterjedésével sokan elfeledkeztek ennek a technikának az előnyeiről. A tengerentúlon reneszánszát éli a fekete-fehér fotózás, ezért mi utánajártunk egy hobbifotósnak ma milyen lehetőségei vannak ilyen téren[3].

Meglepő módon a szín nagyon fontos eszköz lehet a monokróm képek szerkesztésénél. „Amikor a szerkesztőszoftverben fekete-fehérré konvertálod a képet, hozzáférsz a színcsatornákhoz tartozó csúszkákhoz is” – magyarázza Chris. „Mivel a szín is egyfajta konrasztteremtő eszköz, a szerkesztéskor meg tudod állapítani, hogy hol adja a szín a kontrasztot, és ki tudod váltani tónusokkal létrehozott kontrasztra.”[4].
A monokróm fényképek rengeteg fotós szituációban segíthetnek jobb eredményt elérni, így még ma is rengeteg portréfotós készít ilyen képeket. Ennek az egyszerű oka az, hogy remekül eltünteti a bőrhibákat ez a technológia: a fiatalok serdülőkori pirosas pattanásai kevésbé feltűnőek, de a szőkék bőre alól átlátszó kék hajszálerek sem olyan zavaróak fekete-fehérben. A színek helyett a tekintetre, kompozícióra koncentrálhat a fotós, enyhén túlexponálva pedig a nem kívánt ráncok és egyéb apró részletek is eltűnnek az arcról[3].

A hagyományos fekete-fehér fotózás tartós vonzereje.
A fekete-fehér fotózás képes elvarázsolni, elgondolkodtatni és inspirálni minket. A képek időtlen pillanatai és érzései megőrzik a történeteket, és örökre megmaradnak a vizuális művészet részeként. Fedezzük fel a kontrasztok, az árnyékok és a részletek szépségét, és hagyjuk, hogy a fekete-fehér fotózás művészete lenyűgözzön és inspiráljon a saját alkotói utunkon[2].

A fekete-fehér fotózás olyan művészeti forma, amely igazából a fotózás kezdete óta létezik. Míg a színes fotók gyakran vizuálisan vonzóbbak, a fekete-fehér képek egyedi érzelmi reakciókat képesek kiváltani, és erőteljes kontrasztelemet adnak bármely fényképhez[5].

A fekete-fehér fényképek időtlenségük miatt erős bájt is hordoznak, függetlenül attól, hogy hogyan készültek – így ha az a célod, hogy emlékezetes, bekeretezésre érdemes darabokat készíts, akkor a használatának elsajátítása mindenképpen a listád élén kell, hogy álljon[5].

Hivatkozások
1. A szürke ötven árnyalata… kicsit másképpen - NEXTFOTO. (n.d.) lekért June 21, 2024, tól től nextfoto.hu/a-szurke-otven-arnyalata-kicsit-maskeppen/
2. Fekete-fehér fotózás |. (n.d.) lekért June 21, 2024, tól től www.foto-marketing.hu/fekete-feher-fotozas/
3. A fekete-fehér reneszánsza. (n.d.) lekért June 21, 2024, tól től www.origo.hu
4. A monokróm fényképezés jóval több egyszerű fekete-fehér képeknél. (n.d.) lekért June 21, 2024, tól től www.canon.hu/get-inspired/stories/monochrome-photography/
5. Fotóművészet – Kérdések, Válaszok, Inspirációk!. (n.d.) lekért June 21, 2024, tól től muvesz.ma/fotomuveszet-kerdesek-valaszok-inspiraciok/


Az a nagy helyzet, hogy komoly félelmem van a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Miféle jövő felé haladunk? A technikai fejlődés megfojtja a valódi kreativitást? Hallottam már az AI által generált zenét, láttam olyan újságot, melynek minden oldalát egy robot hozta létre, a különböző átvitt értelmű emocionális gondolatokból képet alkotott. Aggályos, hogy mi lesz a szingularitás pillanata után.
Szóval a közeljövőben nem tervezem, hogy bármit alkossak a mesterséges intelligencia használatával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon