Az első magyar újság

 Az első, magyar újság 1705. június 5-én jelent meg a lőcsei nyomdában, Ráday Pál szerkesztésében. A kuruc szabadságharc igazi eseményeiről tudósított latin nyelven, hogy Európa országaiban is megértsék.

Mindössze hét számot ért meg. A hat oldalas lapot Esterházy Antal kuruc tábornok indította, s a „szerkesztőség” Rákóczi majd pedig Bercsényi kancelláriáján működött.

Az első szám, mely még magyarul jelent meg, sajnos örökre elveszett. Ám a többi példányt se keresse senki itthon.


Tudom, hogy manapság már a nyomtatott sajtónak nincs divatja. Mégis nosztalgiával gondolok vissza a 44 grammos papírra nyomott periodikákra. Ennek ellenére magam is inkább a világhálón olvasom el a híreket. Igaz, hiányzik a festékszag, a papír zizegése, meg aztán a hírek is egyre hamisabbak. Újra a sorok között kell olvasni, hogy némi információhoz jussunk.

Különösen igaz ez most, amikor közeledünk egy valamiféle választáshoz. Manapság mit és hogyan tudósítana az Igazmondó Merkúr? Ismerték-e a 18. század hajnalán a ferdítést, a hazugságokat, a félretájékoztatást, az egymásra történő szardobálást, a fake news fogalmát? Nem hiszem. Ez a média mocsok nagyon is 20. századi „találmány”, melyet mára, a 21. századra tettek tökéletesen undorítóvá és utálatossá.


Ma egy Mercurius Hungaricus egyetlen számot sem érne meg. Nem lenne benne más, csak igazság. Arra meg nincs is igazán kereslet. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon