BURROWS

 Larry Burrows 9 évig fotózta a vietnami háború (amerikai mészárlás) borzalmait. Szinte folyamatosan ott volt a tűzvonalban, a legveszélyesebb, legkritikusabb helyzetekben. Soha nem minősítette, csak rögzítette az eseményeket. Azt tervezte, hogy a háború uráni békés Vietnamot is végigfotózza majd. Erre már nem került sor.

Henry Frank Leslie Burrows 1926-ban született, Angliában. 1942-ben tanult meg fényképezni, de eleinte a LIFE magazin laborjában dolgozott. Itt ragadt rajta a Larry becenév, hogy ne keverjék össze a másik, Henry keresztnevű laborossal Ide érkeztek meg a magyar származású Robert Capa tekercsei a normandiai partraszállásról. Mindössze nyolc kép sikerült, a nyersanyag tönkrement. Először Larry-t hibáztatták, aztán kiderült, hogy a kollégája volt a hibás.


Egy jól sikerült fotósorozattal sikerült bekerülnie a LIFE fotósai közé. Zűrös helyekre küldték, (Szuez, Libanon, Ciprus) hogy elkészíthesse képes tudósításait. Megbízóinak tetszettek a munkái, tisztelték Burrows munkabírását.


Amikor kitört a vietnami háború, 1962-ben a LIFE Burrowst küldte haditudósítani. A „Pokol fotósa”, így nyilatkoztak Róla. Megrázó képein bemutatja az értelmetlen , embertelen és mindent elpusztító háborút. Ikonikus fotók születtek, melyek úgy dokumentarista képek, hogy közben rejtett érzelmi tartalmukkal sokkolóan hatnak.



Burrows halála is olyan volt, amilyet magának kívánt. 1971. február 11-én, egy bevetés alkalmával a harci helikopter, melyen ült, ellenséges és heves tűz alá került. Miután kilőtték a személyzetet, a gép Burrows-val a fedélzetén a dzsungelbe zuhant. Mivel ellenséges területre zuhant, nem keresték. Csak évek múlva találtak rá maradványaira és fényképezőgépének száma alapján azonosították. A gépben még ott volt az utolsó exponált tekercs. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon