FOUNTAIN

 Az igazán nagy forgatókönyvírók egy ceruzával egy darab közönséges csomagolópapírra olyan műveket alkotnak, melyek meghatározó pontjai lesznek a világ filmgyártásának.

Az efféle nagy tehetségek nem teremnek minden bokor alatt. Így -a legtöbb esetben- marad a kőkemény, gyötrődő alkotói folyamat.

Manapság a forgatókönyveket számítógéppel írják. Egy hatalmas iparág foglalkozik a különböző ehhez kapcsolható szoftverekkel. (FinalDraft, CeltX, Fade In, Arc Studio, KIT Scenarist, Trelby) Vannak közöttük fizetősek, mely esetben rengeteg plusz (gyakran fölösleges) funkció jár. De vannak ingyenesek is, ahol majdnem ugyanazt kapjuk, csak korlátozva, lebutítva. Azonban egyetlen dologban megegyeznek. A forgatókönyv alapját, az ötletet, a dolog velejét egyik sem alkotja meg helyettünk. Léteznek próbálkozások, melyek bevetik a mesterséges intelligenciát, de azok is csak a meglévőkből vagdossák össze a végeredményt.

Vannak, akik ezekre a komoly, kifejezetten célszerszámmá fejlesztett programokra esküsznek, mások pedig néhány egyszerű script parancs megjegyzésével a közönséges jegyzet alkalmazással olyan zseniálisat írnak, hogy eláll az ember lélegzete.

A magam részéről írásra egy végtelenül egyszerű, FocusWriter nevű programot használok. A teljes képernyőn semmi más nem látszik, mint a szöveg.

Ha épp forgatókönyvet írok, akkor a mentéskor a rejtélyes .fountain kiterjesztést választom. Ilyenkor -írás közben- néhány egyszerű script utasítást adok, amit egy rakat -már említett- program is ismer, s így végeredményként egy szabályos, amerikai stílusú forgatókönyv-formátum jön létre.

Így néz ki a fejléce, az első jelenet, a szereplő és a történés leírása:


Title:

_**A FORGATÓKÖNYV CÍME**_

Credit: Írta

Author: Némó Alajos

Source: 

Draft date: 2024/06/21

Contact:



EXT. 01.SEHOLVÁROS TERE - NAPPAL


FEKETE BORBÁLA

Szén, fa és koksz, fázni sosem fogsz. Gondol majd rája, Fekete Borbála!


FEKETE PÉTER

Mama! Mit jelent az, hogy koksz? Az olyan, mint a boksz?


*Az asszony a fejét vakargatja.*


Ez egy kész PDF dokumentumban így néz ki:


Az idióta amcsik találták ki a forgatókönyv formátumát. Már rég elavult, de még mindig ehhez ragaszkodnak. Akik nem így, ebben a szerkezeti formátumban küldik be az anyagukat, annak elolvasás nélkül visszadobják. Ettől függetlenül a lábfétises, pedofil Tarantino-ról nehezen tudom elképzelni, hogy hagyományos formátumban írta meg forgatókönyveit. Attól még nézhető -bár sablonos- filmeket csinált. Orson Wellesről viszont biztosan tudom, hogy a régi, megszokott formát használta, pedig ha volt valaha Hollywoodnak eredeti, szabályokat felrúgó fenegyereke, akkor az Welles volt, az tuti. Tessék csak megnézni egy Aranypolgárt.   

Szóval azért használom a .fountain utasításnyelvet, mert ugyanazt a végeredményt kapom, mint a profi, marhadrága szoftverekkel gyártott dokumentumoknál, viszont ingyenesen és teljes mértékben az emberi elme szabadságát megtartva alkothatok. Nincs szükségem egy csomó fölösleges elemzésre, karakterek kivesézésére, helyszínek értelmetlen leírására. Nekem élő, eleven történet kell, melyben indulatok és érzelmek kavarognak. Adott a helyszín, adottak a szereplők. Már csak sztori kell és kész.

Az írás szabadságát, az alkotói folyamat rugalmasságát biztosítja a .fountain, miközben -ha egy szót rosszul írok- akkor a beépített helyesírás ellenőrző azonnal jelzi figyelmetlenségemet.

  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon