Monokróm

 Minden fekete-fehér kép monokróm, de nem minden monokróm kép fekete-fehér.

A monokróm kifejezés a görög monosz (egyedüli) és a chroma (szín) szavak összefonódásából jött létre. Vagyis akkor nevezhetünk egy képet monokrómnak, ha csak egy szín és annak árnyalatai szerepelnek rajta. Ez legtöbbször a fekete. Így aztán a szürkeárnyalatos vagy szépia elnevezés a legpontosabb definíció.


A monokróm fényképezés manapság is közkedvelt stílus a fotósok között. A színek hiánya azonnal a témára fókuszáltatja a néző figyelmét. Gyakorta előfordul, hogy a színesben elcseszett kép tökéletesen mutat szürkeárnyalatossá konvertálva. Vagy egy egészen más érzelmi töltést ad a fotónak az, ha színeit ügyesen leredukálják. Például a színesben kies táj monokrómban drámai hatásúvá válik.

Hajdan nagy divat volt a fekete-fehér rollfilmre történő fotózás, amit otthon, a saját kis házi stúdióban, vörös fényben úszó kis szobában, kamrában hívtak elő. Volt nekünk Magyarországon, Vácon egy kiváló gyárunk, ahol remek alapanyagokat gyártottak. Forte volt a neve. Elkótyavetyélték azt is. Épületei lassan elpusztulnak, csak emlékét tartja életben a Fortepan oldalFortepan oldal, ahol igyekeznek összegyűjteni, rendszerezni a magyar fotótörténelem hivatalos és magánjellegű termését.

Talán majd egyszer újjáéled az üzem, afféle retro életérzés keretein belül.

Addig pedig marad a digitálisan előállított monokróm, melyben már -akár a fotózás közben is- különféle varázslatokat lehet létrehozni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon