PÁRIZS 1940.06.14.

 A német hadigépezet 1940. június 5-én indította meg a Fall Roth névre keresztelt offenzíváját.

Eleinte kissé nehezen haladtak előre, de sikerült a légierőt tökéletes összhangba hozni Rommel páncélos hadosztályával. Ezek után már nem volt előttük akadály. Az angol és francia haderő elkeseredetten küzdött ellenük, de végül feladták. Az egész 51. Highland hadosztály francia földön adta meg magát a németeknek.

Június 10-én a német 18. hadsereg elindult Párizsba. Új haladtak, mint kés a vajban. Csupán négy nap kellett és Párizs utcáin parádéztak. A franciák egy része elmenekült, mások némán figyelték az eseményeket. Meglepődve tapasztalták, hogy a rémhírekkel ellentétben a németek nem vadállatok.

A francia új vezetés fegyverszünetet kért. Hitler a compiègne-i erdőt jelölte ki a tárgyalás helyszínéül. Azért pont ezt, mert az első világháborút lezáró és a németek számára megalázó egyezmény is itt köttetett. Ráadásul előkerítették ugyanazt a vasúti kocsit, melyet akkor használtak, pont oda állították, ahol 1918-ban állt és Hitler abba a székbe ült, melyben a császári Németország akkori marsallja Ferdinand Foch.

A bevezető felolvasása után azonban Hitler felállt és faképnél hagyta a francia vezetést. Helyette Wilhelm Keitel intézte az ügyet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon