SZOCIOFOTÓK AMERIKÁBÓL

 Lewis W. Hine ügyesen ötvözte a szociológiát a fényképezéssel. Vagyis kitalálta a szociofotó műfajt, mely kíméletlen realitással mutatja be a nehéz sorban élő társadalmi rétegek küzdelmeit a fennmaradásért.

Egészen fiatalon elveszítette az apját, így gyermekként dolgoznia kellett. A saját bőrén tapasztalta meg azt, amiről később igyekezett lerántani a leplet.

Szerencsére a csonka család anyagilag talpra állt, így Lewis tanulhatott. A chicagói, a columbiai majd a New York-i Egyetemen tanult szociológiát. Mellette pedig autodidakta módon profi szintre fejlesztette fotográfusi tehetségét.

A 20. század elején több szervezet alkalmazottjaként gőzerővel küzdött az amerikai munkások munka- és életkörülményeinek javításáért, megfelelő bérezésükért. Úgy gondolta, hogy az amerikai munkás testesíti meg azt a sziklaszilárd alapot, amin Amerika biztos lábakkal állhat. 

Ebből az aspektusból készítette el a kazánszerelő munkás fényképét.

A fotó igazi ikonná vált, melyet ma is nagy becsben tartanak. 

Ezután egy szociológiailag is rendkívül érzékeny témához nyúlt, a gyermekmunkához. Megrázó őszinteséggel készítette el fotósorozatait, melyeken elgyötört gyermekek végzik a nem nekik való munkát. Lewis gyakran biztosítási ügynöknek hazudta magát, hogy gyárakba és bányákba jusson, s ott munkától elcsigázott kislányokat és kisfiúkat fotózzon. A megbízója a National Child Labor Committee gyermekvédelmi szervezet volt, mely a gyermekmunka teljes felszámolását tűzte ki végcélul. Lewis több ezer fotóján keresztül igyekeztek felrázni az apátiába süllyedt amerikaiakat, hogy lépjenek fel ezzel a nyilvánvaló igazságtalansággal szemben. 

Az eredmény kettős lett. Sok gyermeket elbocsátottak, így sok szerencsétlen sorsú család elveszítette az egyedüli bevételét. Másutt pedig elintézték egy vállrándítással és minden maradt a régiben.

Lewis a kamerájával mindig ott termett, ahol szociológiai érzékenységre volt szükség. Dolgozott a Vöröskeresztnek, de fiával sok ezer fotót készítettek az Empire State Building embert próbáló építéséről is.

1940-ben bekövetkezett halála után fia azt szerette volna, hogy az apja teljes munkássága egyben maradjon. Végül feldarabolva több gyűjteményben helyezték el, de szerencsére az archívum nyilvánosan kutatható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon